Haram Nedir?

icki-el

Haram; İslâm dininde kesin olarak yapılmaması istenilen şey demektir. Başka değişle haram, yapılması, kullanılması, yenilip içilmesi dinimizce kat’î olarak yasak edilmiş şeylere denir. Haram; Allah (c.c.)’in, kesin olarak ‘Yapmayın” diye emrettiği şeylerdir. İçki içmek, kumar oynamak, faiz yemek veya vermek, zinâ etmek, adam öldürmek, gıybet ve iftirada bulunmak gibi.. Haramın hükmü ise, haramın terkinde büyük sevab vardır. İnsanı takva mertebesine çıkarır. Haramın terk edilmesi farzdır. Bir farzı işlemenin, çok sünnetlere mukabil sevabı vardır. Günahların değişik yönlerden hücum ettiği günümüzde bir tek haramı terk eden kimse, az bir işle bir farz…

Read More

Helal Nedir?

helal

Sözlükte ‘düğümü çözmek’, ‘bir şeyin serbest ve helal olması’, anlamlarına gelen ‘hall’ (الحل) mastarından türeyen helal kelimesi, ‘yapılması dinen serbest olan şey’ anlamına gelir. Allah Teâlâ bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: “Yerde ne varsa hepsini sizin için yaratan O’dur…” (Bakara, 2/29) Bu ayet, yeryüzünde bulunan her şeyin insanlara mubah olduğunu gös­termektedir. Ama bunların zararlı ve pis olanlarıyla başkasının hakkı olmuş şeyler Kur’an-ı Kerim’deki diğer ayetlerle haram kılın­mıştır. İnsanların canı ile ırz ve namusu da haram kılınan şeyler­dendir. Hayatın devamı için şart olan can, mal, ırz ve namus güven­liği sağlandıktan sonra…

Read More

Müfsid Nedir?

namaz-kilan-erkekler

Bir şeyi bozan, bir ibadet veya muâmeleyi geçersiz kılan kimse ya da şey. Bir ibadeti bozan veya bir hukuki muâmeleyi sakatlayan fiil veya eksiklik anlamında bir fıkıh terimi. Mükellefin fiillerine bağlanan hükümlerden birisi. Müfsid, fesad kökünden ism-i fâildir. Sıhhaf, fesat ve butlan birbiriyle yakın ilgisi bulunan terimlerdir. Sahîh, fâsit ve bâtıl ayırımı, bir kimsenin yaptığı fiiller için şer’an gerekli olan rükün ve şartları taşıyıp taşımamasına göre yapılan bir nitelendirmedir. Kendisine bir takım hükümler bağlanan fiiller ya ibâdet, ya da hukûkî bazı muâmeleler kabilinden olur. Âyet ve hadislerde mükellefin yapacağı ibadet…

Read More

Mekruh Nedir?

sigaralar

istenmeyen, hoşa gitmeyen, çirkin iş anlamındadır. Bir fıkıh terimi olarak mekruh; Allah ve Resulunun, yapılmamasını, bağlayıcı olmayan bir tarzda istediği fiildir. Allahü tealanın ve Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) beğenmediği ve ibadetlerin sevabını gideren şeylere “mekruh” denir. Haramların yapılması kesinlikle yasak edilmiştir . Mekruh, yasak olduğu haram gibi kesin olmamakla beraber, Kur’an-ı kerimde, açık olmayarak bildirilmiş veya bir Sahabi’nin bildirmesi ile anlaşılmış olan yasaklardır. Mekruh olduğu bildirilen yasak işleri yapmak günahtır. Haram ve mekruh arasında bazı yakınlıklar vardır. Her ikisi de yasaklanan ya da hoş karşılanmayan veya çirkin olan fiilleri…

Read More

Hz Muhammed’in Güzel Ahlakı

gul

Hz Muhammedin güzel ahlakı, peygamberimizin güvenilirliğini, hakkı gözetmesini, insana değer vermesini, üstün kişiliğini, hoşgörülü ve sabırlı olmasını anlatan değerlerdir. Peygamberimizin en güzel özelliği, başkaları için önerdiği öğütleri ve kuralları ilk önce kendi yaşamında uygulamasıdır. Kendini başkalarından üstün görmemesi, Kuran’ın öğüt ve yasaklarını yaşamından uygulaması onun ne kadar üstün bir insan oluşuna en güzel örnektir. Peygamberimiz bütün güzel ahlakları ve güzellikleri toplamış, örnek bir kişidir. Onun ahlakını kelimelere sığdırmak çok zordur. Onun ahlakı Kuran ahlakıdır. Yüce Rabbimiz Peygamberimizin ahlakını överken, “Ya Muhammed! Şüphesin sen yüce bir ahlak üzeresin.” buyurmuşlardır. Peygamberimiz Allah’a…

Read More

Büyük Günahlar

cehennem

Günahların hepsi eşit olmadığından, inançtan günlük davranışlara doğru uzanan bir çizgide, büyük günahlar ve küçük günahlar diye ikiye ayrılırlar. Büyük günahlara kebîre (ç. kebâir), küçük günahlara sagîre (ç. sagâir) adı verilir. Gerçek bir mü’min, büyük küçük bütün günahlardan sakınmaya çalışır. Ama sorumluluğu ve sonuçları daha ağır olduğundan özellikle büyük günahlara yaklaşmamalıdır. Yüce Allah, şöyle buyuruyor: “Size yasak edilen büyük günahlardan sakınırsanız, küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli/övgün bir yere sokarız.” (Nisa, 4/31) Büyük günahlara “kebâir” denilir. Onların belli başlıları şunlardır: 1- Kalple ilgili olanlar: şirk, günahta ısrar, allah’ın rahmetinden ümit…

Read More

İslamda Aile Hayatının Önemi

musluman-aile

Aile, kişinin kendilerinden sorumlu olduğu eşi, varsa çocukları, ev halkı, yani yakın akrabalardan oluşan insan toplumudur. Müslüman için aile, bir sosyal müessese olduğu gibi, aynı zamanda İslâmî bir kurumdur. Nikâh, iki müslümanın İslâmî kurallar çerçevesinde bir araya gelmesidir. Aile, erkeğin eksiklerinin kadınla; kadının eksiklerinin de erkekle tamamlandığı, birbirlerinin ihtiyaçlarının temin edildiği, iki cinsi kaynaştıran bir kurumdur. Aile, erkek ve kadını asil bir duygu ve heyecanla birleştiren, bedeni sükûna, ruhu huzura erdiren bir müessesedir. Aile, toplum eğitimi yaptırarak, kişiyi toplum hayatına hazırlayan sevgi, saygı, şefkat, fedakârlık ve birlik ocağıdır. Aile yuvası…

Read More

Hanefilik

ebu-hanefi

Hanefi mezhebi, (Arapça: الحنفية veya المذهب الحنفي) İslam dininin Sünni(fıkıh) mezheplerinden biri. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Maturidiliktir. İsmini, kurucusu Ebû Hanife’den (Numan bin Sabit) (699-767) alır. Türkiye, Balkanlar, Türkistan, Afganistan, Mısır, Suriye, Ürdün, Bangladeş ve Pakistan’da yaygındır. Hanefi mezhebi dört Sünni mezhebin nüfus açısından en genişidir. Takipçileri tüm İslam aleminin yaklaşık %56’sını oluşturmaktadır. Hanefilik günümüzde en çok bağlısı bulunan fıkıh mezhebidir. Ebû Hanife Mezhep ismini aldığı Hanefi mezhebinin kurucusu olan Ebû Hanife 699 yılında Kûfe’de dünyaya gelmiştir. Babası kumaş tüccarı olan Ebu Hanife bir taraftan baba mesleğini yaparken diğer…

Read More

Yemek Duaları

sofra

Yemek Duası 1 Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdülillah elhamdülillah,elhamdülillah illezi et amena vesakana ve cealena minel müslimin . ni’meti celilullah berekati halilullah şefaat ya resulallah. nasib-i cennet daim-i devlet erenlerden immet sofralara bereket ölenlere rahmet kalanlara sağlık selamet .allahümme zid vela tenkus bi hurmeti suretil fatiha. Yemek Duası 2 Ya Rabbi! Bize verdiğin bütün nimetlerden dolayı sana şükrediyoruz.Bizi Şükredenlerden eyle! Nankörlerden eyleme! Ya Rabbi! Fayda vermeyen ilimden,korkmayan kalpten,doymayan gözden,kabul olunmayan duadan sana sığınırız, Senden ;sıhhat afiyet ve ahlakın en güzelini dileriz,işlerimize kolaylık,kalplerimize genişlik,sofralarımıza bereket ver. El-Fatiha. Yemek Duası 3 Elhamdü lillâlillezi et’amenâ ve…

Read More

İlk Vahiy

hira-magarasi

Hz. Muhammed (sav) otuz beş yaşlarına geldiğinde arap toplumunda yaşanan ahlaki çöküntüden oldukça rahatsızlık duyuyordu. Arap toplumunda haksızlıklar, adaletsizlikler, ahlaki çöküntü, insanların putlara tapma oldukça yaygındı. Peygamberimiz Bu sıkıntılı ortamdan uzaklaşmak, yalnız kalmak, tefekkür ve ibadetle meşgul olmak amacıyla yanına yiyeceklerini de alıp Mekke yakınlarındaki Nur Dağı’nda bulunan Hıra Mağarası’na gitmeye başladı. Burada yalnız başına günlerce kalıyor, evreni yaratan Allah’ın büyüklüğünü tefekkür ederek ibadet ediyordu. Yine 610 yılı Ramazan ayının bir Pazartesi gecesi Hz. Muhammed (sav) ibadet ve tefekkür esnasında Cebrail, Peygamberimize göründü. Peygamberimiz çok korkmuştu. Cebrail ona “Oku!” dedi.…

Read More

Müstehap Nedir?

kuran-ve-tesbih

Peygamber Efendimizin bazen yaptıkları ve bazen da terk ettikleri ibadettir. Kuşluk namazı gibi. Bu bir nevi müekked olmayan sünnettir. Peygamber Efendimiz, müstahab denilen bazı şeyleri sevmiş ve benimsemiştir. İlk devrin değerli müminleri de bunları seve seve yapmışlar ve bunların yapılmasını din kardeşlerine öğütlemişlerdir. Müstehap olan şeylere; “mendub, fazilet, nafile, tatavvu’, edeb” adı da verilir. Şöyle ki: Müstahap olan şeye, sevabı çok olup yapılması istendiğinden ötürü mendub ve fazilet denilir. Farz ve vacip üzerine ilave olarak yapıldığı için de ona “Nafile” denilir. Kesin bir emre dayanmaksızın sadece bir sevap isteği ile…

Read More