Ayet-el Kürsi’nin Fazileti

ayetel-kursi

Kur’an-ı Kerim’in en hikmetli ayetlerinden olan olan Ayet-el Kürsi, birçok fazileti mevcutur. Bu ayeti kerimede, birçok giz vardır ve belirgin ya da saklı olarak 17 kez Allah’ın adı geçmektedir. Bu ayetin koruyucu özelliği çok yüksektir. Okuyup yatan kişiler tüm gece kötü enerjilerden korunurlar. Bu ayeti okumayı adet edinmek oldukça önemlidir. Ayetlerin en hayırlısıdır. Ayet-El Kürsi Arapça Okunuşu Arapça okunuşu şöyledir: اللّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ…

Read More

Tekne orucu nedir?

oruc-tutan-cocuklar

Uzman Pedagog Dr. Adem Güneş facebook sayfasından uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan Aylarında çocukların oruca alıştırılması ve irade eğitimi üzerine yayımladığı paylaşımda önemli mesajlar verdi. Güneş’in paylaşımı şöyle: -‘Tekne orucu’ ve irade eğitimiÇocuk eğitimi, çocuğa zoraki “davranış öğretmek” değil, ona “irade” kazandırabilmektir. Bir başka deyişle çocuğa “iç disiplin” kazandırmaktır. Oruç ve çocukların irade eğitimi üzerine yayımladığı paylaşımda önemli mesajlar verdi. -Bugün anne babaların şikâyet ettikleri birçok sorunun kökeninde, iç disiplin elde edememiş çocukların hâllerini görüyoruz. “Bu çocuk neden yarım saat oturup da dersini yapamıyor?”Çünkü bir iç disiplini, iradesi…

Read More

Çocuklara Allah’ı(c.c.) Anlatmada, ‘Beş Duyu Modeli’

duyular

En çok karşılaştığım ve bir türlü tatmin edici bir cevap bulamadığım sorulardan biridir: Çocuğa Allah kavramı nasıl anlatılmalı? Özellikle 0-6 yaş döneminde hayatı, nesneleri, somut varlıklarla anlamlandırmaya çalışan bir çocuğa Allah kavramı nasıl anlatılabilir? En çok karşılaştığım ve bir türlü tatmin edici bir cevap bulamadığım sorulardan biridir: Çocuğa Allah kavramı nasıl anlatılmalı? Özellikle 0-6 yaş döneminde hayatı, nesneleri, somut varlıklarla anlamlandırmaya çalışan bir çocuğa Allah kavramı nasıl anlatılabilir? Bugüne kadar çocuğa Allah kavramını kazandırmakla ilgili okuduğum bir çok yazı tatmin edememişti beni. Ta ki, Mustafa Ulusoy’un Yakınlık adlı kitabındaki Çocuk…

Read More

Kabe’nin Tarihi Ve Bölümleri

kabevecevresi

Mekke’de bulunan ve Müslümanların kıblesi olan Kâbe-i Muazzama İslâm dünyâsının nabzının attığı yerdir. Peki Kabe’yi ne kadar tanıyoruz? Kabe’nin bölümleri nelerdir? Kabe’nin içinde ne var? Kabe’nin inşası ve kısaca tarihi… Kâbe’nin Önemi Mü’minlerin kıblesi Kâbe-i Muazzama, Cenâb-ı Hakk’ın Kur’ân-ı Kerîm’de: “…Sec­de et ve yak­laş!” (el-Alak, 19) buy­ru­ğu ile ikâ­me­si­ni em­ret­ti­ği na­maz ibâ­de­ti­nin is­ti­kâ­met he­de­fi­dir. Ay­nı za­man­da bü­tün müs­lü­man­la­rın müş­te­re­ken te­vec­cüh et­ti­ği nok­ta, yâ­ni İs­lâm dün­yâ­sı­nın nab­zı­nın at­tı­ğı yer­dir. İlâ­hî na­zar­la­rın in­san­da­ki te­cel­li­gâ­hı kalb olduğu gibi, kâ­inat­ta­ki te­cel­li­gâ­hı da Kâ­be’dir. Yâ­ni kâ­inât için­de Kâ­be, bir mâ­nâ­da in­san vü­cû­dun­da­ki kalb me­sâ­be­sin­de­dir. Bu…

Read More

Kadiri Tarikatı

kadiri

Kadirilik ya da diğer adıyla Kadiriyye İslam dünyasının ilk tarikatı ve dolayısıyla en köklüsü ve en yaygınıdır. Bu bakımdan da özel bir yere sahiptir. Kurucusu Abdülkadir Gıylanî’dir. Bazı kaynaklarda Geylanî diye de geçer. Abdülkadir Gıylani, Hazar denizinin güneyindeki Nıyf köyünde 1077 yılında dünyaya gelmiştir. Öğrenimi Bağdat şehrinde olmuş ve dönemin en önemli İslam bilginlerinden olan sufi Ebû Sa’d Mübarek-i Muharrimi’den mezun olmuştur. Ölüm tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte kaynakların bir kısmını ölüm tarihini 1166 kimisi de bu tarihten bir yıl sonrasını yani 1167 yılını verir. Mezarı, Bağdat’taki tekkesindedir. Kadirilik, İslam…

Read More

İsmailağa Cemaati

ismailaga

İsmail ağa cemaati Sünni Müslümanların ilim ve kardeşlik cemiyeti olarak tanımlanmaktadır. Dini duyguları pekiştirmek ve dini bilen bireyler yetiştirmektir. Türkiye ve Dünya’daki bir çok ülkede en fazla müridi olan cemaatlerden biridir. Dünya genelinde 3 milyon müridi olduğu bilinmektedir. Cemaatin erkek Müridleri uzun sakallı cübbeli ve şalvarlı kıyafetler tercih etmektedir. Kadın Müridler de siyah çarşaf tercih edilir. Cemaatin medyatik yüzü ise Cübbeli Ahmet Hoca’dır. İsmailağa İlim ve Hizmet Vakfı üzerinden tüm çalışmaları sürdürmektedir. İsmailağa Cemaati Kurucusu ve Lideri Kimdir? İsmailağa Cemaatinin lideri Efendi hazretleri olarak bilinen İsmail Ağa Camisi imamlarından Mahmut…

Read More

Nakşibend Tarikatı

naksibendi

İlim muşahede ve keşif sahibi kimselerin tecrübeleri ile Nakşıbendi tarikatı bütün tarikatların en kolayıdır. İlahi ahadiyetin tecellisine mazhar olmak için Nakşıbendi tarikatı insanı en kısa yoldan ulaştırır. Çünkü Nakşide müridin çalışmasından çok mürşid çalışır. Mürşid çok çalışır ve kalbindeki feyizleri müridin kalbine aktarır. Nakşıbendi tarikatının önderi ve Şah’ı ; Hz.Ebubekir (r.a.) ‘ dır. Resulullah Aleyhisselatu vesselam; bir Hadis-i Şerif’te ; ” Yüce Allah (c.c.) benim kalbime neyi aktarıyorsa, bende O’nu Ebubekir’in kalbine aktarıyorum ” buyurmuşlardır. Nakşibendi tarikatı Ehl-i Sünnet ve’l cemaat itikadı üzerinde bulunmak bid’at ve uydurmalardan kaçınmaktır. Kötü ve…

Read More

Hz. İsa’nın Duaları

dua-eden

İsa peygamberin Kur’an-ı Kerim’de geçen duaları: قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ اللَّهُمَّ رَبَّنَا أَنزِلْ عَلَيْنَا مَآئِدَةً مِّنَ السَّمَاء تَكُونُ لَنَا عِيداً لِّأَوَّلِنَا وَآخِرِنَا وَآيَةً مِّنكَ وَارْزُقْنَا وَأَنتَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ Meryem oğlu İsa: “Allah’ım, Rabbimiz, bize gökten bir sofra indir, öncemiz ve sonramız için bir bayram ve Sen’den de bir belge olsun. Bizi rızıklandır, Sen rızık vericilerin en hayırlısısın” demişti. (Maide Suresi, 114) وإِذْ قَالَ اللّهُ يَا عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ أَأَنتَ قُلتَ لِلنَّاسِ اتَّخِذُونِي وَأُمِّيَ إِلَهَيْنِ مِن دُونِ اللّهِ قَالَ سُبْحَانَكَ مَا يَكُونُ لِي أَنْ أَقُولَ مَا لَيْسَ لِي بِحَقٍّ إِن كُنتُ…

Read More

Teyemmümün Sünnetleri

teyemmum

Sünnete uygun bir teyemmüm, aşağıdaki şekilde yapılır: 1) Teyemmüme başlarken Besmele getirip namaz için tahareti niyet etmelidir. (Hanbelîlere göre, Besmeleyi okumak vacibdir, bunu yapmayınca teyemmüm olmaz.) 2) Parmaklar açık olduğu halde iki eli toprağa vurduktan sonra ileri sürüp geri çekmelidir. 3) Elleri kaldırınca, eğer fazla tozlanmışlarsa onları yan yana getirip birbirine hafifçe vurmalı. Bu şekilde ellerdeki tozlar silkildikten sonra, bu ellerle bütün yüzü meshetmelidir. 4) İlk vuruşta yapıldığı gibi elleri yine temiz toprağa tekrar vurduktan sonra silkmeli ve sol elin baş parmağını ayırarak diğer parmakların iç tarafları ile sağ elin…

Read More

Teyemmüm Nedir?

eller-ve-toprak

Lûgatta teyemmümün anlamı, bir şeyi kasdetmek’tir. Din deyiminde ise; Su bulunmadığı veya suyu kullanmaya güç yetmediği zaman, toprak cinsinden temiz bir şeyle abdestsizliği gidermek için yapılan bir işlemdir. Şöyle yapılır: Abdestsiz olan yahut gusletmesi gereken bir kimse, iki elini toprak cinsinden temiz bir şeye bir kez vurup bununla yüzünü mesheder. Sonra yine iki elini ikinci kez vurup bununla da dirseklerine kadar iki kolunu mesheder. Bu işlem, abdestsizliği gidermek yahut namaz kılmak veya taharetsiz sahih olmayan bir ibadeti yerine getirmek niyeti ile yapılır. İşte teyemmümün esası bundan ibarettir. O halde teyemmümün…

Read More

Hz. Musa’nın Duaları

dua-eden-adam

قَالَ رَبِّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي فَاغْفِرْ لِي فَغَفَرَ لَهُ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ Dedi ki: “Rabbim, gerçekten, ben kendi nefsime zulmettim, artık beni bağışla.” Böylece (Allah) onu bağışladı. Şüphesiz. O, bağışlayandır, esirgeyendir. (Kasas Suresi, 16) قَالَ رَبِّ بِمَا أَنْعَمْتَ عَلَيَّ فَلَنْ أَكُونَ ظَهِيرًا لِّلْمُجْرِمِينَ Dedi ki: “Rabbim, bana verdiğin nimetler adına, artık suçlu günahkarlara destekçi olmayacağım.” (Kasas Suresi, 17) فَخَرَجَ مِنْهَا خَائِفًا يَتَرَقَّبُ قَالَ رَبِّ نَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ Böylece oradan korku içinde (çevreyi) gözetleyerek çıkıp gitti: “Rabbim, zalimler topluluğundan beni kurtar” dedi. (Kasas Suresi, 21) وَلَمَّا تَوَجَّهَ تِلْقَاء مَدْيَنَ…

Read More

Hz. Peygamber’in Çocuklarla Hatıraları

mescidde-cocuklar

O’nun, dönemindeki çocuklarla ve kendi torunlarıyla kimi hatıraları var ki, bugün hepimiz için son derece önemli dersler çıkarılması gereken örnekler olarak karşımızda durmaktalar. Aşağıda yer verdiğimiz, küçük Mahzure ile olan anısına bir bakalım mesela… Bugün hangi birimiz böylesine çocuksu davranışta bulunan miniklere bu şekilde hoşgörülü davranabiliyoruz? Daha doğrusu davranılması gerektiği şekilde davranabiliyoruz? Çocuklarımızdan biri alaylı bir biçimde ezan okuduğunda ona ne deriz acaba? Ya da bizim için manen önemli olan herhangi bir konuda çocukça bir tavır sergilediğinde onu neyle korkutmak isteriz? Ne şiddetle kınarız?! Hz. Peygamber’in uzun süre yanında kalan…

Read More