Şâfiilik

buyutec-harita

İmam-ı Şafiî Hazretlerinin (Hicri 150 (M.S. 767), Gazze – Hicri 204 (M.S. 820), Kahire) kendi usulüne göre şer’i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Şafiî Mezhebi denir.

Ehl-i sünnet itikadında olan müslümanlardan, âmellerini yani ibadet ve işlerini, bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Şafiî denir. Şafiîlik olarak da anılır. Şafiî mezhebi dört Sünni fıkıh mezhebinden birisidir. Şafiî mezhebi Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika’da yaygındır. Türkiye’de de Hanefîlik’ten sonraki yaygın Sünni mezheptir.

Şafiî mezhebinin kurucusu İmam-ı Şafiî Hazretleri, Maliki ve Hanefi mezheplerinin usulleri yayılmaya başladığı ilk zamanlarda yetişti. Bu yüzden İmam-ı Şafii Hazretleri mezheplerin yollarını izleme fırsatı buldu. Ve onlardan farklı bir usul takip etti. Fıkhın usulleri ile ilgili ilk eser olan “El-Ümm” isimli kitabı yazdı. Zaman içerisinde fakihler onun etrafında toplandılar ve onun geliştirdikleri usullere göre fetva verdiler. Böylece Şafiî mezhebi doğdu.

Şafiî mezhebine bağlı alimlerden bazıları
Hadis alimlerinden İmam Nesâi, kelam (akaid) alimlerinden Eşari, İmam-ı Maverdi, İmam Nevevi, İmam-ül-Haremeyn Abdülmelik bin Abdullah, Gazali, İbn Hacer, Kaffal-ı Kebir, İbni Subki, İmam-ı Suyuti v.b. İmam Nesâi’nin “Sünen”i meşhurdur, Eşari, Ehl-i sünnetin itikaddaki iki imamından birisidir.

Bunu da oku :  Takva İle İlgili Ayetler

Hocalarının zinciri İmam-ı Şafii Hazretlerine ulaşmaktadır. Daha çok Hanefilik’in yaygın olduğu bölgelerde etkinlik gösteren Nakşibendi tarikat şeyhleri genellikle Şafii’dir: Halid Bağdadî, Abdullah Dağıstani gibi. (Rahmetullahi Teala Aleyhi Ecmain)

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Benzer yazılar

Leave a Comment