İbadetin Çeşitleri

cami-ve-namaz

Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak maksadıyla yapılan davranışlar da göz önüne alınarak bir sınıflandırmaya gidildiği takdirde ibadet, terimsel anlamıyla değil geniş anlamıyla ele alınmış olur. Buna göre ibadetleri, dinen şekli ve şartları belirlenmiş olanlar ve olmayanlar şeklinde ikiye ayırmak mümkündür.

1-Şekil ve Şarta Bağlı Olan İbadetler

Namaz
Şekil ve şarta bağlı olan ibadetlerin başında namaz gelmektedir. Namaz, dinin direğidir. Günün belirli vakitlerinde beş defa namaz kılmak, kadın erkek dinen sorumlu konumda olan her Müslüman’ın görevidir. Bunun dışında gönüllü olarak sevap elde etmek, Allah’a yakınlaşmak ve arınmak için kılınan ve “Nafile” diye adlandırılan namazlar da vardır. Namazla ilgili ayrıntılı bilgiyi daha sonra sizlerle paylaşacağım sevgili ziyaretçilerim.

Oruç
Oruç, İslam’ın şartlarından biridir. Oruç imsak vaktinden iftar vaktine kadar, ibadet niyetiyle, Yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak şeklinde tanımlanmaktadır. Ramazan orucu, İslam’ın şartlarından biridir. Ramazan orucunun dışında sevap kazanmak düşüncesiyle tutulan oruçlarda vardır. Bunlara ilişkin bilgilerde oruç konusunu paylaştığımda ayrıntılı bir şekilde sizlere sunulacaktır.

Zekât

Zekât, İslam’ın şartlarından biridir. Mali bir ibadettir. Dinen zengin olan Müslümanların, mali birikimlerinin çeşidine ve miktarına göre çeşitli alanlarda ( genellikle kırkta bir ) ödemekle yükümlü bulundukları bu mali ibadete ilişkin bilgilerde ilgili bölümde size sunulacaktır.

Hac
Belirli bir zamanda usulüne uygun olarak ihrama girdikten sonra Arafat’ta vakfe yapmak, Kâbe’yi tavaf ederek ziyaret etmek ve diğer bazı dini görevleri yerine getirmek şeklinde tanımlanan, İslam’ın beş esasından biridir. Hem mali ve hem de bedeni bir ibadettir. Bu ibadeti yerine getirene hacı denir. Hacca ilişkin bilgiler de ilgili bölümde verilecektir.

Bunu da oku :  İbadethane Nedir?

2-Şekil ve Şarta Bağlı Olmayan İbadetler
Şekil ve şarta bağlı olmayan ve yerine getirildiğinde Allah’ın rızasına uygun davranıldığı için kişiye sevap kazandıran tutum ve davranışlar geniş manada ibadetlerdir.

İyi bir insan dolayısıyla iyi, hayırlı bir Müslüman olabilmek için kişinin yaptığı her türlü güzel tutum ve davranış buna dâhildir. Bu insana güler yüzlü davranmaktan, kişiler veya meşru toplumsal hizmetler için yapılan harcamalara kadar birçok güzel davranış buna örnek verilebilir. Bunlar, “Sadaka”, ve “ Amel-i Salih: iyi, faydalı ve güzel davranış”, ifadesiyle özetlenebilir.

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Benzer yazılar

Leave a Comment