Namaz Vakitleri

namaz-ve-deniz

Kılmakla mükellef olduğumuz her bir farz namazın kılınabilir bir vakti vardır. İlgili namaz bu vakit içerisinde kılınırsa, bu namaza “Edâ” namazı denir. Şâyet vaktinden sonra kılınırsa, ona “Kazâ” namazı denir.

Kıldığı namazın en az bir rekatını vakit içinde kılan kişinin namazı, diğer rekatlarını vaktin dışında tamamlasa da edâ sayılır. Rekatın tamamı ise; ancak kişinin, başını ikinci secdeden kaldırmasıyla gerçekleşir. Başını daha ikinci secdeden kaldırmadan vakit çıkarsa, namaz edâ değil kazâ olur.

İkinci bir görüşe göre, bir rekattan daha az bir kısmı bile vakit dahilinde icrâ edilmişse, diğer rekatları vaktin dışında tamamlanmışsa da edâ sayılır.

Üçüncü bir görüşe göre, namazın tümü kazâdır. Dördüncü bir görüşe göre ise, vakit içinde icrâ edileni edâ, vakit dışında icrâ edileni İse kazâdır. (Hâşiyetul-cemelaleŞerhil-Minhâc C.l S.279)

Sabah Namazının Vakti
Sabah namazı vakti, fecr-i sâdık’ın oluşmasıyla başlar ve güneşin doğmaya başlamasıyla sona erer. Sabah namazını vaktinin başında kılmak daha faziletli, güneşin doğuşundan önce, ufukta kırmızılığın oluşması vaktine geciktirmek ise mekrûhtur.

Öğle Namazının Vakti

Öğle namazının vakti, güneşin gökyüzünün orta tepe (istivâ) noktasını geçmesi ile başlar ve bir şeyin gölgesinin, -istivâ anındaki gölgesi dışında- boyuna eşit hale geldiği anda sona erer. Öğle namazını vaktinin başında kılmak daha faziletli, te’hîr etmek ise mekrûhtur. Ancak bulunulan iklim çok sıcak olur da, cemâatle kılmak üzere uzak mescide gidilecekse, namazı havanın biraz serinlemesi vaktine te’hîr etmek sünnettir.

Bunu da oku :  Yatsı Namazı Nasıl Kılınır?

İkindi Namazının Vakti
İkindi namazı vakti, öğle vaktinin sona ermesiyle başlar ve güneşin tümüyle batışına kadar sona erer. İkindi namazını da vaktinin başında kılmak daha faziletli, geciktirmek ise mekrûhtur.

Akşam Namazının Vakti

Akşam namazı vakti, güneşin batışıyla başlar ve batışın ardından beliren kırmızı şafağın kaybolmasıyla sona erer. Akşam namazını vaktinin başında kılmak daha faziletli, geciktirmek ise mekrûhtur.

Yatsı Namazının Vakti
Yatsı namazı vakti, kırmızı şafağın batışıyla başlar ve fecr-i sâdık’ın oluşuyla sona erer. Yatsı namazını, kırmızı şafaktan sonra belirecek sarı ve beyaz şafakların batışından sonra kılmak daha faziletli, fecr-i kâzib’ten sonra kılmak ise mekrûhtur.

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Benzer yazılar

Leave a Comment