Müstehap Nedir?

kuran-ve-tesbih

Peygamber Efendimizin bazen yaptıkları ve bazen da terk ettikleri ibadettir. Kuşluk namazı gibi. Bu bir nevi müekked olmayan sünnettir.
Peygamber Efendimiz, müstahab denilen bazı şeyleri sevmiş ve benimsemiştir. İlk devrin değerli müminleri de bunları seve seve yapmışlar ve bunların yapılmasını din kardeşlerine öğütlemişlerdir.

Müstehap olan şeylere; “mendub, fazilet, nafile, tatavvu’, edeb” adı da verilir. Şöyle ki: Müstahap olan şeye, sevabı çok olup yapılması istendiğinden ötürü mendub ve fazilet denilir. Farz ve vacip üzerine ilave olarak yapıldığı için de ona “Nafile” denilir. Kesin bir emre dayanmaksızın sadece bir sevap isteği ile yapıldığı için ona “Tatavvu” adı verilir.

Müstehab olan şeyin yapılmasında sevab vardır. Terk edilmesinde azarlama ve ayıplama olmadığı gibi, tenzih yolu ile de kerahet yoktur. Bunlar da, müstahabların hükümleridir.

Evliyayı kiramdan Seyyid Abdullah-ı Şemdini “kuddise sirruh” hazretlerine, bir gün;
– Müstehab ne demektir efendim? diye sordular.

Cevaben;
– Müstehaba, mendub veya adab da denir ki, sünnet-i gayri müekkede hükmündedir, buyurdu.

Ve daha açıkladı:
– Peygamber efendimizin “aleyhisselam” ömründe bir iki kere dahi olsa yaptıkları ve sevdikleri, beğendikleri hususlara müstehab denir.

Sordular:
– Ne gibi efendim?
– Mesela yeni doğan çocuğa yedinci gün isim koymak, erkek ve kız çocuğu için akika hayvanı kesmek, güzel giyinmek, güzel koku sürünmek müstehabtır.

Ve ilave etti:
– Bunları yapana çok sevap verilir. İşlemeyene azab olmayacağı gibi, şefaatten mahrum kalmaya da sebep olmaz.

Visited 35 times, 1 visit(s) today
Bunu da oku :  Vacip İbadetler

Benzer yazılar

Leave a Comment