Zekat Nasıl Hesaplanır?

zekat

Zekat Hesaplama, üzerinden 1 yıl geçen varlıklarınız için vermeniz gereken zekat tutarını hesaplamak istiyorsanız aşağıdaki hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Zekat nedir? – Sözlük anlamıyla zekat; temizlik, artmak, bereketli olmak, iyi ve düzgün olmak anlamında kullanılır.

Dini anlamıyla ise; nisap miktarı zenginliğe sahip olan Müslümaların Allah’ın hakkı olanlara verilmesini emrettiği belli miktarda malı vermesidir. Veren kimseyi cimrilik kirlerinden ve günahlardan temizlediği ve malında berekete vesile olduğu için, kelime anlamı ile dini anlamı arasında bir bağ kurulabilir.

Zekat verirken `nisap miktarı` nasıl hesaplanır? – Nisap miktarı 80.18 gram altındır. 80.18 gram veya buna karşılık gelen birikmiş parası (tahsili kesin alacaklar dahil) olan kişi dinen zengin sayılır ve dolayısıyla zekat vermekle yükümlüdür. Bazı ilmilah kitaplarında nisap miktarı 92 gram altın olarak geçer. Ancak T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu toplanarak nisap miktarını fakirlerin lehine 80.18 gram altın olacak şekilde belirlemiştir.

Zekat kimlere farzdır? Zekatın şartları nelerdir? – Zekat verecek kimse, Müslüman, hür, akla sahib ve ergenlik çağına ermiş olmalıdır.

Zekat ne zaman verilir? – Eldeki zekata tabi varlıkların edinilmesinin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra her zaman verilebilir. İslam`da böyle bir şart olmamasına rağmen ülkemizde çoğunlukla ramazan ayında zekat verilmektir.

Zekat kimlere verilir? – Zekat; fakirlere, hiçbir şeyi olmayanlara, borçlulara, yolculara ve öğrencilere verilir. Kardeşlere, amca, hala ve teyzelere zekat verilebilirken; anne, baba ve onların anne-babaları ile çocuklar ve onların çocuklarına zekat verilemez.

Eve zekat düşer mi? Kiralık evin zekatı verilir mi? – Kişinin kendi oturduğu evi zekata tabi değildir. Kiraya verilen ev ve gayrimenkuller de zekata tabi değildir ancak bunların gelirleri nisap miktarını aşıyorsa bunlara zekat düşmektedir.

Bunu da oku :  Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

Kişinin vereceği zekat miktarı nasıl hesaplanır? – Kişi ticaret erbabı ise işyerindeki malların alış fiyatına göre toplam tutarı, birikmiş parası var ise bu biriken paranın zekatı verilmelidir. Zekat verilmesi için eldeki varlıkların üzerinden 1 yıl geçmiş olması ve nisap miktarından çok olması gerekmektedir. Kişinin zekat vermesi gereken tutar ise zekata tabi varlıkların toplam değerinin %2.5`i ya da bir başka deyişle 1/40`ı kadarıdır.

Zekat sadece para olarak mı verilir? – Zekat verilecek tutar hem para, hem mal, hem de ikisinin karışımı şeklinde verilebilir.
Zekâtın verilmesi gereken yerler nerelerdir? – Hamd, yalnızca Allah’adır.

Zekât verilmesi gereken yerler, sekizdir.Allah Teâlâ bu yerleri Kur’an-ı Kerim’de en güzel bir şekilde açıklayarak bunun farz olduğunu, ilim ve hikmet üzere binâ olunduğunu haber vermiştir.

Nitekim Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmuştur:الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللَّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ[ سورة التوبة الأية: ٦٠]”Zekâtlar, Allah’tan bir farz olarak, ancak fakirlere, düşkünlere, zekât toplayan görevlilere (memurlara), kalpleri (gönülleri) İslâm’a ısındırılacak olanlara, (hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda savaşanlara ve (muhtaç kalmış) yolculara mahsustur. Allah her şeyi hakkıyla bilendir, hikmet sahibidir.” (Tevbe Sûresi: 60)

Bu âyette zikredilen sekiz sınıf, kendilerine zekât verilmesi gereken kimselerdir.
Birincisi ve ikincisi: Fakirler ve düşkünler (miskinler)İhtiyaç ve gereksinimlerini gidermeleri için bu kimselere zekâttan verilir. Fakirler ve düşkünler (miskinler) arasındaki fark şudur: Fakirler daha muhtaç kimselerdir. Fakir, kendisi ve âilesinin yılın yarısına (altı aya) yetecek kadar bir şey bulamayan kimsedir.Düşkünler (miskinler), fakirlerden durum olarak daha iyidirler.Çünkü düşkünler, yılın tamamına değil de, yarısına veya yarısından fazlasına yetecek kadar ihtiyaca sahip olan kimselerdir. İhtiyaçlarından bunlara da zekât verilir.

Bunu da oku :  Öğle Namazı Nasıl Kılınır?

Fakat ihtiyacı nasıl takdir etmeliyiz? – Âlimler bu konuda şöyle demişlerdir: Kendilerine ve âilelerine bir yıl yetecek kadar ihtiyaçları bu kimselere verilir. Çünkü malların üzerinden bir tam yıl geçtikten sonra zekâtlarının verilmesi gerekir. Zekâtın farz olması için bir tam hicrî yılın geçmesi nasıl takdir edilen zaman ise, zekât verilmesi gereken yerlerden fakirler ve düşkünlere verilen ihtiyaçlar için de yılın takdir edilen zaman olması gerekir. Bu güzel ve iyi bir görüştür. Yani bizler, fakir ve düşküne, hem kendisine, hem de âilesine bir tam yıl yetecek olan şeyi ya yiyecek ve giyecek olarak, ya da kendisine uygun olanını satın alması için para olarak veririz. Veyahut da terzi, marangoz ve demirci gibi sanaatkâr birisi ise, bu takdirde kendisine âlet (makina) satın alıp veririz.Önemli olan, bir tam yıl hem kendisine, hem de âilesine yetecek olan şeyi ona vermemizdir.

Üçüncüsü: Zekât toplayan memurlarYani müslüman devlet başkanının zekât toplamaları tayin ettiği kimselerdir.Bu kimseler, zekât üzerinde velâyet/himâye hakkına sahiptirler. Bunun içindir ki Allah Teâlâ âyette şöyle buyrmuştur:وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا”… zekât toplayan görevlilere (memurlara)…”

Âyette geçen “… zekât toplayan görevlilere (memurlara)…” sözü, onların bir tür velâyet/himâye hakkına sahip olduklarına işâret edilmektedir.Bundan dolayı onlar insanlardan zekâtları alıp sahiplerine paylaştıran ve bunları yazan kimselerdir.Bu zekât toplayan memurlara da zekâttan verilir.

Bunu da oku :  Ezan

Fakat zekât toplayan memurlara zekâttan ne kadarı verilmelidir? – Zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, görev vasfından dolayı onlar zekât almaya hak sahibidirler. Kim bir vasıftan dolayı hak ediyorsa, o vasıf miktarınca alır. Dolayısıyla zekât toplama görevini yerine getirdikleri için onlar zekâttan alırlar.Buna göre, onlara, zekâttan yaptıkları işin konumuna göre verilir.

Örneğin zekât toplayan memurlar fakir kimseler oldukları takdir edilirse, onlara hem zekât memurluğu görevinden dolayı verilir, hem de fakir olmalarından dolayı bir yıllık ihtiyaçlarına yetecek kadarı olmak üzere iki hisse verilir.Çünkü bu kimseler, zekâtı iki vasfa sahip olmalarından dolayı hak etmektedirler: Zekât toplayan memurlar ve fakir olmaları.Bu sebeple onlara, zekâttan her vasıf için ayrı verilir.Fakat onlara zekât memurları oldukları için verir de bu verdiğimiz miktar onların bir yıllık ihtiyaçlarını gidermelerine yetmezse, bu takdirde onların bir yıllık ihtiyaçlarını tamamlarız.

Meselâ birisine, yıllık 10.000 S. Arabistan riyali yeteceğini takdir edersek, onlara fakir olmalarından dolayı verdiğimiz 10.000 riyalden 2.000 riyali zekât memuru oluşundaki hissesidir.Buna göre, ona zekât memurluğundan dolayı 2.000 riyal, fakir olmasından dolayı da 8.000 riyal veririz.

Dördüncüsü: Kalpleri (gönülleri) İslâm’a ısındırılacak olanlarBunlar, İslâm’a ısındırılmak istenen kimselerdir.- Bu, müslüman olması ümit edilen kâfir olabilir.- Müslüman olabilir, ama kalbindeki îmânı güçlensin diye ona zekâttan veririz.- Kötü birisi olabilir.Müslümanlara kötülüğü dokunmasın diye ona zekâttan veririz.

5/5 - (5 votes)
Visited 3 times, 1 visit(s) today

Benzer yazılar

Leave a Comment