Paskalya Bayramı kutlanır mı?

Paskalya tavşanı, paskalya yumurtası

Paskalya Bayramı kutlanır mı? Hz. İsa’nın dirilişini dile getiren Paskalya, Hıristiyanlık’ın en büyük bayramı sayılır. Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için nisan ayının ikinci pazarı önerilir. Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (paskalya pazarı) sona erer. Pentekostes (hamsın) yortusuna kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi (hamsin dönemi) adı verilir. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (paskalya çöreği) yapılır;…

Read More

Oruç Kefareti Nasıl Tutulur?

oruc-bedenin-zekati

Soru: Oruç kefareti nasıl tutulur? Cevap Oruç kefareti için peş peşe, 60 gün oruç tutar. 60 gün sonra, tutmadığı her gün için, birer gün daha tutar. Birkaç Ramazanda kefaretleri olan veya bir Ramazanda, 2 gün kefareti olan kimse, birinci kefareti yapmamış ise, ikisi için yalnız bir kefaret yapar. Birinci kefareti yapmış ise, ikinci kefareti de, ayrıca yapar. Kefaret orucu, hastalık, yolculuk gibi bir özür ile veya bayram günlerine rastlamak sebebi ile bozulursa veya Ramazana rastlarsa, yeniden 60 gün tutmak gerekir. Bayram günlerinde bozmazsa, yine yeniden başlaması gerekir. Hayz ve nifas…

Read More

Oruç Kefareti Nedir?

cay-hurma

Soru: Oruç kefareti Nedir? Cevap Ramazan günü orucu bozup kefaret gerektirenler haller 1- Bilerek yiyip içmek. 2- Cinsel ilişkiye girmek. 3- Ramazanda, kaza gereken bir şey yaparak orucunu bozanın, aynı Ramazanın başka gününde de bu şeyi, nasıl olsa kefaret gerektirmiyor diye kasıtla yine yapması. 4- Sigara içmek. 5- Gıybet, sürme çekmek ve kan aldırmak gibi, orucu bozmadığı iyi bilinen şeyden sonra, oruç bozuldu sanarak, yiyip içmek. Soru: Oruç kefareti var mıdır? Cevap Elbette vardır. Geceden niyetli orucunu, kasten bozana kefaret lazım geldiği din kitaplarının hepsinde yazılıdır. Kütüb-i sitte isimli meşhur…

Read More

Orucun Vacipleri

sofra-hurma

Oruç ibadetinin vaciplerini İmam-ı gazali hz. ihya-i ulumiddin adlı eserinde şöyle sıralamıştır: Orucun vacibi 6’dır: 1- Ramazan ayının başında hilali gözetlemek. 2- Her gece oruca kesinlikle niyet etmek. 3- Oruçlu olduğunu hatırlayarak kasten bir şey almaktan kendini men etmek. Yemekle, içmekle, buruna ilaç akıtmakla, şırınga (iğne vurmak, kan aldırmak, serum taktırmak gibi) ile oruç bozulur. 4- Cinsi münasebetten (cinsel ilişki) kendini tutmak 5- Kendi isteği ile meni getirtmekten kaçınmak (mastürbasyon yapmamak) 6- Ağız dolusu kusmaktan kaçınmak. Bu şartlara uymayan kişinin orucu olmaz. Burada zikredilen yapılmaması gereken bazı şeyleri (bilerek yemek,…

Read More

Âdetlerle Değil, Âyetlerle Annelik Yapalım!

kuran-ve-cocuk

Fıtrat Pedagojisi’ kitabının yazarı Hatice Kübra Tongar ile mülâkat Her anne-babanın kendine ulaşan bilgiyi test edebilecek bir zihin sistematiğine gelmesi gerekir. Bu da Kur’an-ı Kerim’dir. Zira Kur’an, kıyamete kadar özünü koruyabilecek, manaları değişmeyecek tek kaynaktır. Ayrıca basit bir aleti bile onu yapanın kılavuzuna bakarak kullanırken; insanı okumak için, onu yaratanın cümlelerine sığınmaktan daha doğal ne olabilir ki? Kaynak: “Âdetlerle Değil, Âyetlerle Annelik Yapalım!” Fıtrat pedagojisi diyerek neyi kastediyorsunuz? Fıtrat, ruhsal DNA demektir. Nasıl ki, biyolojik DNA çocuğumuzun gözünü, saçını, boyunu, ağzını, burnunu belirleyen yapı taşıdır; ruhsal DNA da çocuğumuzun ruhsal…

Read More

İbadet Niçin Yapılır?

ibadet-edenler

İbadet, öncelikle Allah emrettiği için yapılır. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin.” (Bakara Suresi, 21. ayet) Allah’ın her emrinde olduğu gibi, yalnızca kendisine kulluk etmeyi emretmesinde de çok önemli amaçlar vardır. Bu amaçlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: 1. İbadet etmekle Allah’a yakınlaşmış, kötülüklere uzaklaşmış oluruz. İbadet eden insan Allah’ı unutmaz. Allah’ın sevgisi kalbine kök salar. Kötülükler, onu esir alamaz. Allah’a olan inancı, güveni ve bağlılığı, onu yanlış yollara sapmaktan korur. Doğru yolda, sağa sola yalpalamaksızın dimdik yürür. 2. Yalnızca Allah’a ibadet…

Read More

Peygamberlikten Sonra En Yüce Makam Şehâdet

sehit-bayrak

Soru: Şehadet makamı ne demektir? Kİmlere şehit denir? Şehitlik sevabına denk başka ameller var mıdır? Cevap: Şehâdet kelimesi sözlükte “tanıklık etmek, huzurda bulunmak, idrak etmek, haber vermek, muttali olmak ve bilmek” anlarına kullanılmıştır. Dini ıstılahta ise, “Allah’ın dinini en yüce tutmak için bu uğurda mücâdele etmek sonucunda ulaşılacak makam” diye tanımlanmıştır. Şehâdet mertebesine ulaşan kimselere ise şehid denilmektedir. Allah Teâlâ onlara ölü dememizi istememektedir: “Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin, zîrâ onlar diridirler.” (Bakara, 2/154). Sahâbe, Rasûlüllah’a (s.a.v.) bu âyet hakkında sorunca şöyle cevap verir: “Onların (şehidlerin) ruhları yeşil kuşların içindedir.…

Read More

Zekat Nasıl Hesaplanır?

zekat

Zekat Hesaplama, üzerinden 1 yıl geçen varlıklarınız için vermeniz gereken zekat tutarını hesaplamak istiyorsanız aşağıdaki hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Zekat nedir? – Sözlük anlamıyla zekat; temizlik, artmak, bereketli olmak, iyi ve düzgün olmak anlamında kullanılır. Dini anlamıyla ise; nisap miktarı zenginliğe sahip olan Müslümaların Allah’ın hakkı olanlara verilmesini emrettiği belli miktarda malı vermesidir. Veren kimseyi cimrilik kirlerinden ve günahlardan temizlediği ve malında berekete vesile olduğu için, kelime anlamı ile dini anlamı arasında bir bağ kurulabilir. Zekat verirken `nisap miktarı` nasıl hesaplanır? – Nisap miktarı 80.18 gram altındır. 80.18 gram veya buna…

Read More

Haccın Farzları ve Vacipleri

hac-ibadeti

Haccın farzı üçtür: 1- İhram, 2- Arafat’ta vakfe yapmak, 3- Kâbe’yi tavaf etmek. Haccın vacipleri ise şunlardır: 1- Müzdelife’de vakfe yapmak. 2- Şeytan taşlamak. 3- Saçı tamamen kestirmek ya da kısaltmak. 4- Safa ile Merve arasında sa’y etmek. 5- Veda tavafı yapmak. İhram, sözlükte, kendini mahrum etmek, haram kılmak, hürmet edilen zamana ve mekâna girmek, saygı duymak manalarına gelir. Terim olarak ise ihram, hac veya umre yapmaya niyet eden kişinin, normal zamanlarda mübah olan fiil ve davranışları hac ve umre süresince kendi nefsine haram kılmak demektir. Hacda ihram, namazda başlama…

Read More

En’am Suresinin Fazilet ve Sırları

papatya

-Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Yetmiş bin (70.000) melek, tesbih ve hamd sözleriyle bu surenin inişine eşlik etti.”(1) -Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “En’am suresini okuyan kimseye Allah’u Teala azametiyle rahmetini neşreder ve bu surenin –indirilişinde hazır bulunan yetmiş bin (70.000) melek surenin ayetlerinin sayısınca, gece-günüdz Allah’tan mağfiret dilerler.”(2) -Her kim sabaha çıktığı zaman En’am suresinin başından 3 ayet okursa, (1-3 ayetleri) Allah’u Teala ona, kendisini korumak üzere 70.000 melek görevlendirir. Kıyamet gününe kadar o meleklerin amellerini ona yazar. Şeytan her ne zaman o kişinin kalbine…

Read More

Maide Suresi’nin Fazileti

kuran

Kur’an-ı Kerim’in beşinci suresi. Medenî surelerdendir. Yüz yirmi ayet, bin sekiz yüz dört kelime ve on bir bin dokuz yüz otuz üç harften ibarettir. Fasılâları, ra, lam, nun, ba, dal harfleridir. Hudeybiye gününden başlayarak peyderpey nazil olmuştur. Nüzül sırası Fetih suresinden sonradır (ez-Zemahşeri, el-Keşşâf, Beyrut, t.y., I, 600). Adını yüz on ikinci ayetinde geçen “mâide” kelimesinden almıştır. Bu adı almasının özel bir sebebi yoktur. Mâide isminin ayette geçiş şekli şöyledir: “Hani, havariler: “Ey Meryem oğlu İsa! Rabbinin, gökten bize bir sofra (mâide) indirmeye gücü yeter mi?” demişlerdir…!” Sure; Ukud, Munkıze…

Read More

Nisa Suresi’nin Fazileti

kadin-nisa

Kur’an-ı Kerim’in dördüncü suresi. Yüz yetmiş altı ayet, üç bin yedi yüı kırk beş kelime ve on dört bin beşyüz otuz beş harften ibarettir. Fasılası elif, lâm, mim ve nun harfleridir. Medenî surelerden olup, nüzûl sırası Mümtehine suresinden sonra gelmektedir. Bazı bölümlerinde kadınlarla alakalı hükümlerden bahsedildiği için bu adı almıştır. Bakara suresinden sonra Kur’an’ın en uzun suresidir. Hz. Âişe’den rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: Kur’an’ın yedi uzun suresini kim öğrenip bellerse, o kişi bilgin sayılır” (Ahmed b. Hanbel, VI, 73, 82; Hakim, II, 305) buyurmuştur. Nisa suresi de…

Read More